Yleinen

PT:n palkkauksesta!

07.09.2014, lucylla

Paljon on kyselty mun projektin aikana minkä hintainen PT on, kuka kannattaa palkata, onko järkeä vai ei?

Tässä minun vastaus ja kokemuksia PT:n palkkaamisesta:
Itse olen palkannut PT:n, koska olen nivelvammainen. Väärin tehty kuntosaliliike voi kuormittaa niveliä niin pahasti, että aiheuttaa totaalista kipua ja sohvalepoa. Entisenä kilpaurheilijana olen myös hyvin tekniikkatarkka ihminen, koska tiedän kuinka paljon oikealla tavalla tehty tekniikka vaikuttaa esim lihakseen. Pienikin asennonmuutos voi tehdä tulosta toiseen kohtaan lihaksessa tai sitten kuormittaa niveliä. Alotin treenaamisen kuitenkin ihan itsenäisesti. Ruokavaliota pohdin itse paljon ja salilla tekniikkaa kävi tarkastamassa muutama kaveri… Eipä se riittänyt. En kuitenkaa halunnu palkata ihan ketä tahansa PT:tä yhteistyöhön. Halusin treenaren jolla olisi OIKEASTI tietoa ja kokemusta ns. nivelvammaliikunnasta. Kartoituksen aikana törmäsin salilla sattumalta Jariin, tähän Reumasairaalan vanhaan liikunnanohjaajaan. Kas, sehän sattui sopivasti sillä itsehän olen ollut tutkimuksissa ko. sairaalassa aikoinaan näiden nivelien takia. Tottakai luotto Jarin ammattitaidon suhteen kasvoi sen siliän tien. Huomasin vielä, että tämän kehonrakentajan sisällä asui suuri ja empaattinen sydän. Eipä siinä muuta, kun uudet treffit ja papereiden allekirjoitusta. Yhteistyö käyntiin!

Jari tuli viereen viilaamaan tekniikkaa ja opetti malttia (mulla on AINA kiire joka paikkaan. Treeninkin aikana). Oma koordinaatiokyky on onneksi hyvä, eli olen nopee oppimaan kehonhallintaa ja tekniikkaa. Tottakai se paranee entisestään mitä enemmän myös tekee. Kehon vihaisimmat kohdat ovat olleet vasen polvi, vasen ranne ja vasen olkapää. Vikainen vasemmistolainen 😉 Olen opetellut kuuntelemaan omaa kehoa; onko kipu lihaksessa vai nivelessä. Jos kipu on nivelessä jotain tekee väärin ja tekniikkaa viilataan taas. Jos kipu tuntuu lihaksessa, silloin lihas on toiminnassa ja jatketaan samaan malliin… Jarille olen sanonut välittömästi, jos joku liike on tuntunut väärässä kohtaa (yleensä nivel). Hän on auttanut minua hurjasti tekniikan saralla ja useat nivelkivut on historiaa. Toki rasituksesta aiheutuneita nivelkipuja on ja hyberkeho toipuu treenistä normijannua pikkasen hitaammin. Eikä tästä kauaa ole, kun hermopinnekkin ärsytteli vasenta olkapäätä. Koko vasen käsi puutui kolmea sormea myöten. Parin päivän ”pakollinen” Buranakuuri, lepo ja jalkatreeni. Melkein aina yläkehotreenissä joudun käyttämään rannetukea tai hanskoja tukemaan oikeaa otetta.

Minkä hintaista?:
Arvokasta! 3kk aloituspaketti voi olla lähemmäs tonnia, alle sen tai ylikin… Komsii komsaa. Omista maksuista en tänne kerro, koska ne on minun ja Jarin välisiä yksityisiä sopimuksia.
Yleensä hintaan kuin hintaan sisältyy tietty määrä tapaamisia, ruokapäiväkirjan analyysiä sekä ravinto-ohjeita. Tapaaminen voi olla treenaamista tai ihan vaan kuulumisten vaihtoa.
Sanotaan, että 3kk pakettiin sisältyy 6 tapaamista, niiin jokainen osaa varmasti itse laskea kuinka monta treenikertaa PT:n kanssa 3kk aikana tulee. Toisinsanoen: Jos palkkaat PT:n itsellesi, niin ole motivoitunut tekemään asioita yksin. Hän on henkinen tuki ja kannustin, mutta treenaaminen yleisesti tapahtuu täysin yksin. PT seuraa taustalla  ja tapaamisissa sitten arvioi sinun kehittymistä, mihin pitää panostaa, mikä on paremmin ja jne.  Häneen tulee myös olla puhelinkontakti, että voit kysyä miltein koska tahansa mieltä askarruttavia kysymyksiä. Ei tarvitse odottaa seuraavaan tapaamiskertaan.
Paketitkin yleensä rakennetaan henkilökohtasien tarpeiden mukaan ja hintakin määräytyy siten.

Entä ne PT:t jotka piiskaa vierellä 4-5kertaa viikossa ja tulee kotoota hakemaan?:
Urbaanilegenda! Tai sanotaan näin: Rahalla saa ja kamelilla pääsee.
En edes suosittele tuudittautumaan ajatukseen, että PT tulee kotiovelle 5kertaa viikossa armeijan kuteet päällä, pilli kaulassa ja huutaa sut hikoilemaan.
Unohetaa kaikki ne Hollywood- tositeeveet tän osalta. Kaikki lähtee itsestään!
Jos pistää tietyn summan omaan hyvinvointiin josta saat ruoka, kuntoilu, mentaali ja vaikka mitä tukea, niin sen summan  pitäis jo motivoida liikkumaan myös yksin. Jos aloittaminen on vaikeaa, mutta motivaatiota löytyy, niin PT:ltä voi kysellä yhteistyöhän myös mentaalivalvemtajia. He PT:n kanssa yhteistyössä valaa suhun uskoa ja toivoa. Sillä usko itseensä on ensimmäinen askel muutokseen, usko kasvaa myös sitä mukaa kun tuloksia tulee.

Onko palkkaus kannattavaa:
Kyllä ehdottomasti jos tavoitteet on korkeammalla kuin perus kuntoliikkujalla ja tai kehossa on ongelma jota et sinä osaa ratkaista!
Perus kuntoliikkuja saa hienosti tekniikka-apua kuntosalien liikunnanohjaajiltakin. Alan lehtien lukeminen ajatuksella;  tekniikkaa voi viilata myös rauhallisella tahdilla kuvista katsoen. Peiliä suosittelen aina, kun tekniikkaa hiotaan ja asentoja kokeillaan. Varsinkin jos olet yksin.

Itse palkkasin PT:n koska aiemmin mainitut nivelvammat, sekä haluan selkeän näkyvän ja voimakkaamman lihaksiston. Tiedän, etten olisi yksin päässyt tähän asti ilman Jarin kultaisia neuvoja. Vaikka teoriassa oisin tiennyt tämän kaiken, niin käytäntöön liittäminen on haasteellisin osuus. Kaikenlisäksi liikunnan tulisi edesauttaa terveyttä, eikä sairastuttaa ketään.

Yhtä oikeaa vastausta PT:n palkkaamiseen ei ole. Suosittelen kuitenkin kartoittamaan eri PT:tä ja miettimään mikä sinun määränpää liikunnassa on. Pystytkö ratkaisemaan ongelmatilanteet itse tai kysymällä kaverilta? Oletko valmis sitoutumaan treenaamiseen myös yksin suuren summan edestä, kun Isoveli valvoo taustalla? Haluatko vain pyöreät kivat pakarat vai oletko vammainen ja tarvitset tekniikkaoppia? Pystytkö yksin päättelemään onko ruokavaliosi sopiva vaikka lihastenkasvatteluun? ja jne… Paljon kysymyksiä mitä suosittelen pohtimaan ennen palkkausta. En missään nimessä suosittele palkkaamaan PT:tä hetken mielijohteesta, koska olet aina vaan halunnut moisen. Muista myös, että näitä treenareita on moneen junaan ja rahalla kuka tahansa voi opiskella Personal traineriksi. Kartoita siis tulevan treenaresi oma liikuntahistoria, koulutukset yms.

Itsellä on 10v takaa huono kokemus PT:n palkkauksesta, mutta tällä hetkellä on vain positiivista sanottavaa. Olen saanut juuri sen hyödyn tästä irti mitä olen halunnutkin ja suunta on kokoajan noususuhdanteessa. En minäkään tähän hommaan lähtenyt yhden yön perusteella vaan pohdinnan jälkeen, enkä ole katunut hetkeäkään.

Nautinnolisia hetkiä PT:n kanssa jos hänen palkkaukseen päädyt! Kyllä se on antoisaa ja tuloksellista, mutta muista, että SINÄ teet ne tulokset, ei hän! 😉

family-guy-motivation-personal-trainer-W630

https://www.facebook.com/pages/Personal-Trainer-Jari-Sorsa/142601259257244?fref=ts
http://www.ptjarisorsa.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *