Elämme armottomassa maailmassa jossa meillä on oikeus tuomita väärin tehneitä ihmisiä. Jopa lapsia ja nuoria.
Sosiaalinen media luo meille ympäristön jossa sana on vapaa ja jossa monikaan ei tule miettineeksi mitä sinne kirjoittaa ja mitä asenteita kirjoituksista huokuaa.

Kun puhumme kiusaajista, noista kehittyvistä lapsista ja nuorista olemme armottomasti valmiita lähtemään lynkkaamaan heidän toimintansa. Varsinkin vanhemmat nousevat barrekadeille, kun kiusaaja kiusaa. ”Silmä silmästä”

Haluan avata hieman mekanismeja kiusaamisen taustalla. Lapset ja nuoret harjoittelevat sosiaalisia taitoja. Toiset kiusaa siksi, että he tietävät saavansa sillä hyväksyntää kaveriporukassa ja eivät tule tällöin tule itse kiusatuiksi.
Toisille taas kotiolot ei ole edullinen kasvuympäristö. Vanhemmat ovat poissa lapsen elämästä kerta toisensa jälkeen esimerkiksi kiireisen työelämän takia. Vaikka lapsi ei kokisi itse väkivaltaa kiireisessä perheessä, niin jo pelkkä toistuva hylätyksi tulemisen tunne voi aiheuttaa aggressio -tai huomionhakuista käytöstä. Lapsi haluaa hyväksyntää ja turvallinen ympäristö antaa lapselle mahdollisuuden reagoida tunteilla. Usein näitä tunteita puretaan muihin, koska tunne-elämän käsittely on vajavaista. Tunne-elämän käsittelyä opetellaan vielä aikusenakin. Tiedämmehän niitäkin aikuisia jotka purkavat tunteitaan toisiin. Tällöin meillä usein herää ajatus, että tällä ihmisellä ei ole kaikki hyvin. Tätä samaa ajatusta olisi tärkeä jalostaa myös lasten ja nuorten kohdalla.
Mikä saa kiusaajan kiusaamaan?

On tietyllä tapaa ihan normaalia ja luonnollista, että lapsetkin reagoivat tunteillaan.

En tahdo puolustella kiusaajia, vaan lisätä ymmärrystä miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tapaa toisia kohtaan varsinkin ryhmässä jossa toisten taustatuki mahdollistaa kiusaajan käytöksen. Kukaan ei kiusaa yksin. Aikuiset ovat avain asemassa puuttumaan lapsien ja nuorien kokemaan väkivaltaan sekä ymmärtämään miten ryhmäilmiöt toimii. Tämä tarkoittaa, että aikuisen tulee ymmärtää ryhmän rooleja, ilmiöitä, asenteita ja nähdä tätä kautta miten ihmiset toimivat sosiaalissa suhteissaan. Kun ymmärrämme enemmän syitä ihmisten käytökseen, meidän on helpompi puuttua ja jatkossa ennalta ehkäistä kiusaamista.
Jos laitat Googleen hakusanan bullying ja selaat kuvia voit huomata, että jokaisessa kuvassa on ryhmän tuki kiusaajan taustalla:
Bullying

On olemassa kiusaajia jotka ovat täynnä vihaa ja aggressiota. He tarvitsevat kipeästi meidän aikuisten asiallista ja tuomitsematonta kohtaamista. He tarvitsevat apua siinä missä kiusattukin. Tuo kiusaaja saattaa olla entinen kiusattu tai hän elää perheessä jossa on päihde -ja mielenterveysongelmia. Hän voi olla sisaruksen kiusaama tai huostaanotettu lapsi jota ei ole koskaan kohdattu asiallisesti ja kiireettömästi ymmärtäen. Ihmiskohtaloita on todella paljon ja emme aina tiedä miksi ihminen reagoi aggressiivisesti toisiin.
Olemme pimennossa ja armottomia, jos emme annan lapsille ja nuorille mahdollisuutta kertoa omista haasteistaan turvallisessa ympäristössä jossa ei tuomita ketään. Meidän aikuisten jotka tekee töitä lasten ja nuorten kanssa, tai me jotka olemme vanhempia tulee ymmärtää miksi toisella on tarve alistaa muita.

Kiusaajakin tarvitsee apua!